سویا یکی از غنیترین منابع گیاهی پروتئین به شمار میرود. پروتئینها یکی از ضروریترین مواد مغذی مورد نیاز انسان میباشند به این دلیل که وجود آنها جهت ساخت ماهیچه و ترمیم بافت در بدن حیاتی است. تمام محصولات سویا مانند لوبیا یا دانهی سویا، پودر سویا، پروتئین سویا، توفو و غیره حاوی مقادیر نسبتاً زیادی پروتئین میباشند. این مواد غذایی برای افرادی که تمایل به داشتن مقدار بالایی پروتئین در رژیم غذایی خود هستند، توصیه میشود. با این حال، بعضی افراد وجود خطراتی در ارتباط با سویا را مطرح میسازند.
عوارض جانبی سویا
لازم به ذکر است که، معمولاً عوارض جانبی سویا در افرادی مشاهده میشود که نسبت به آن آلرژی یا حساسیت دارند. در این وضعیت، سوء هاضمه، اختلالات لوزالمعده و دستگاه گوارش، و غیره، ممکن است در اثر مصرف پروتئین سویا و مکملهای آن تجربه شود. سویای تخمیر نشده، به طور اخص منجر به ناراحتی شکم میشود.از سوی دیگر، حتی اگر نسبت به سویا آلرژی ندارید، در این صورت چنانچه پروتئین سویا و مکملهای آن را در مقادیر بالا مصرف کنید، ممکن است دچار عوارض جانبی منفی گردید. اما بر اساس ادعاهای اخیر، آثار بالقوهای که در ذیل آمده را نمیتوان نادیده گرفت.
• سوء هاضمه یکی از شایعترین عوارض جانبی مشاهده شده در اثر مصرف سویا است. این بدان علت است که سویا حاوی لکتین بوده که بر فرایند هضم اثر میگذارد.
• اعتقاد بر این است که سویا با بیماریهای مرتبط با تیروئید در ارتباط است. سویا حاوی مادهای تحت عنوان گواتروژن (goitrogens) بوده که مانع از عملکرد تیروئید شده در نتیجه موجب بروز بیماریهای تیروئید میشود.
• بحثهای زیادی در خصوص نقش سویا در ایجاد سرطان وجود دارد. به زنانی که سابقهی سرطان سینه دارند توصیه میشود که از محصولات سویا مصرف نکنند.